bel

bel

bel

Hoeve Amelrijck Booth


Aan de Oirschotseweg 117 staat de oudste boerderij van Nederland en West-Europa. De oudste gebinten van de boerderij dateren uit 1261. De Armenhoef ofwel de `Hoeve Amelrijk-Booth` wordt al in de 14e eeuw genoemd en behoort tot het buurtschap Aarle. Het was veruit de grootste boerderij in Best dat oudtijds tot de gemeente Oirschot hoorde. De aanduiding Armenhoef duidt erop dat de opbrengsten van de boerderij werden aangewend voor het levensonderhoud van arme lieden. De boerderij is nog in gebruik voor agrarische doeleinden. De boerderij is in 2011 aangewezen als gemeentelijke monument. De hoeve was eigendom van de Fundatie `Amelrijck Booth` uit Oirschot.

Hoeve_Amelrijck_Booth.03

De hoeve heeft een zeer belangrijke cultuurhistorische waarde vanwege de vroegere functie van armenhoef. Als zodanig vertegenwoordigt het een hoge zeldzaamheidswaarde omdat andere voorbeelden nagenoeg verdwenen zijn. Het is als voorheen grootste boerderij van Best een belangrijke hoeve uit cultuurhistorische oogpunt. De combinatie van een in de 17e eeuw `modern` stenen woonhuis en een schuur van het oude type maakt de hoeve tot een interessant cultuurhistorisch fenomeen.


 

Hoeve_Amelrijck_Booth.04

 

Het gebouw en met name het stalgedeelte is van grote architectonische waarde vanwege de ouderdom, de gaafheid van de complete constructie, van de hoofdvorm en van vele gaaf bewaarde details. De uitzonderlijk vroege bouwdatum verleent aan deze hoeve een zeer hoge historische en wetenschappelijke waarde. Vorm- en indeling zijn voor de bouwtijd representatief. De stalconstructie met het overstek heeft een zeer hoge zeldzaamheidswaarde. Indifferent is de detaillering van de gemoderniseerde vensters en deuren in het woongedeelte en hetzelfde geldt voor de dakbedekking met overstekken van het woongedeelte.


Hoeve_Amelrijck_Booth.05

 


 

Hoeve_Amelrijck_Booth.06

Hoeve_Amelrijck_Booth.07

Bron: Gemeente Best


 

Hoeve_Amelrijck_Booth.02 

De foto is gemaakt tijdens een melkcursus bij de `Armhoeve` die toen bewoond werd door de familie Swinkels.

Foto uit de collectie van Heemkundekring `Dye van Best`


Klik hier voor meer archeologische informatie over de Hoeve Amelrijck Booth

Zie ook Van Abbe Stichting. Klik hier.

Zie ook Adviesbureau voor Archeologie, bouwhistorie en cultuurhistorie. Klik hier.

Voor informatie over Amelrijck Booth klik hier en ook hier.

 

stuurlinks

stuurrechts

 

.