bel

bel

bel

Monument treinramp Harmelen 1962

Monument_treinramp_Harmelen

Monument voor de slachtoffers van de treinramp bij Harmelen

De treinramp bij Harmelen vond plaats op maandag 8 januari 1962 om 9.19 uur nabij het Utrechtse dorp Harmelen gelegen aan de spoorlijn Utrecht - Rotterdam. Bij de botsing tussen twee reizigerstreinen vielen 93 doden en 52 gewonden, waarmee dit de grootste treinramp uit de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland is.

Op 8 januari 2012 werd door Pieter van Vollenhoven een monument onthuld voor de slachtoffers van de ramp, die zich op die dag precies vijftig jaar geleden had voltrokken.

Het monument is een ontwerp van de Kamerikse kunstenaar Taeke de Jong en de steenhouwer was Maurice van Dam uit Woerden.
Het ontwerp bestaat uit twee hardstenen platen die scheef ten opzichte van elkaar staan en waarop de 93 namen van de omgekomenen staan. Tussen de platen door is de plek des onheils te zien. Een rode hardstenen sokkel, met daarop een corpus dat de slachtoffers verbeeldt, staat iets voor de platen in het midden.

Op het pas onthulde monument bleken diverse namen van slachtoffers verkeerd te zijn geschreven, ontstaan doordat de lijst uit een handgeschreven verslag is overgenomen dat destijds na de ramp is opgemaakt. Ook bleek een aantal namen van slachtoffers te ontbreken. Het monument zal worden aangepast op de namenlijst.

Bronnen:


Persoonskaart van Hendrika Boot

Hendrika Boot is geboren op zaterdag 08-02-1913 in Gouda, dochter van Jacob (Jaap) Boot en Johanna Geertruida Schoonderwoerd. Hendrika is overleden op maandag 08-01-1962 in Harmelen, 48 jaar oud (oorzaak: omgekomen bij de treinramp bij Harmelen). Hendrika trouwde met N.N. Lokum.

Klik hier voor meer gegevens over de afstamming van Hendrika Boot.

 

stuurlinks stuurrechts