bel

bel

bel

Godshuis Sint-Barbara Antwerpen

Godshuis_Sint_Barbara_Antwerpen.01

Godshuis Sint-Barbara aan de Lange Nieuwstraat 86 in Antwerpen

Beschrijving

Nr. 86. Voormalig godshuis St.Barbara, gesticht door kerkmeester Nikolaas Boot in 1489 voor acht behoeftige vrouwen; in 1504 voorzien van een kapel en in 1506 toegewijd aan de H. Barbara. Afgeschaft onder de Fransen en naderhand beheerd door de C.O.O., die er bejaarde vrouwen huisvestte; sinds 1950 behorend tot de schoolgebouwen der Dames van het Christelijk onderwijs.

Klein schilderachtig ommuurd godshuis uit XVI a met rechthoekig graspleintje, aan de N.- en O.-zijde afgesloten door acht kleine huisjes (Pl. VII) (Fig. XIX). Laat-gotisch vrijstaand kapelletje aan de Z.-zijde op rechthoekig grondplan met driezijdig onregelmatig koor in traditionele bak- en zandsteenstijl; oplopend leien zadeldak met bekronende windroos. Bakstenen lijstgevel op zandstenen plint. Langsgevel van twee trav. met korfboogpoort, breed spitsboogvenster in drielicht en steigergaten; in het koor twee ongelijke en eenvoudiger spitsboogvensters (485).

Woonhuisjes van beschilderde baksteen met repetitief schema van telkens twee trav. en één bouwl. Eenvoudige ordonnantie met muurankers en steigergaten onder pannen (Vlaamse pannen) zadeldaken. Hoge rechth. keldermonden met uitstekende latei. N.-gevelwand gemarkeerd door de twee hoge dakkapellen met vereenvoudigde getrapte bekroning, dekstenen en breed luikgat met afdekkende latei op consoles. Voorts rechth. deur met latei op consoles en rechth. bovenlicht; aangepaste vensteropeningen met kleine roedenverdeling.

 

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

http://inventaris.vioe.be/dibe/relict/5390

 


 

Godshuis_Sint_Barbara_Antwerpen.02

Fragment uit: Antwerpse steegjes en godshuizen van Bart Goovaerts en Piet Schepens

Bron: http://www.historyofsocialwork.org

 

 

.