Anselmus Hotel
Het Anselmus Hotel in Brugge is wellicht één van de mooiste familiaal uitgebate hotels. Het hotel is gesitueerd in een 17de eeuws pand die nog steeds veel van zijn oorspronkelijke charme uitstraalt. Het is ook de plaats waar Anselmus Boetius De Boodt ooit woonde. Door zijn centrale ligging is het Anselmus Hotel de perfekte uitvalsbasis om het middeleeuwse centrum van Brugge al wandelend te ontdekken (Unesco World Heritage Site). Alle historische bezienswaardigheden liggen op wandelafstand vanaf het hotel. Net zoals ook de belangrijkste winkelstraten. De aantrekkelijke kamers zijn voorzien van alle komfort.
Bron: Anselmus Hotel Brugge.
In overleg en met toestemming van de eigenaar Ronny Cobbaert, waarvoor onze dank.
http://www.anselmus.be/nl/index_nl.htm
"Onder eenen witten zerck licht begraven Jan de Boodt, die de eerste te Brugghe quamp uit Holland die getrouwt hadde Cathelyne Rydtsaerts fa s`heer François, de reste esuijt ende hier af zijn alle Boodtijnghers ghekomen diemen vijndt.
Bron: dossier Centraal Bureau voor Genealogie.
Bovenstaand gegeven is aanleiding tot verdere zoekactie. Wie kan ons hier verder informatie over geven?
Anselmus Boëtius (ook wel `Boetius`) de Boodt (Brugge, rond 1550 - aldaar, 21 juni 1632) was een humanist, priester, bestuurder, arts en geleerde.
De in een rijke en aristocratische katholieke familie geboren Anselmus studeerde rechten in Leuven en medicijnen bij Thomas Erestus in Heidelberg. Hij promoveerde in Padua tot doctor in de geneeskunde. Tussen 1580 en 1583 was Boëtius Raadpensionaris van Brugge.
In 1583 werd hij lijfarts van Wilhelm Rosenberg, burggraaf en gouverneur van Praag. In deze stad werd hij in 1584 lijfarts van de aldaar residerende keizer Rudolf II van het Heilige Roomse Rijk. De keizer bezorgde Boëtius een sinecure in Brugge. Boëtius werd een goedbetaalde kanunnik van de Sint-Donaaskathedraal in Brugge, een stad die hij pas in 1612 weer terugzag. In dat jaar werd Boëtius wederom Raadpensionaris van Brugge, een positie die hij tot zijn dood behield. Aan het prachtlievende en zeer in wetenschap geinteresseerde hof van Praag hield Boëtius zich bezig met alchemie en mineralogie.
In de 16e eeuw was er geen strikte scheiding tussen de wetenschappelijke disciplines en werden ook wetenschap en bijgeloof (zoals astrologie) nog naast elkaar beoefend. In zijn hoofdwerk `Gemmarum et lapidum historia' , een systematische studie van (edel)stenen en mineralen, beschreef Boëtius zeshonderd stenen en hun - veronderstelde - ontstaan, eigenschappen en geneeskundige uitwerking.
Publicaties van Boëtius
- Gemmarum et lapidum historia
- Le Parfaict Ioaillier, ou Histoire des Pierreries (1644) (over paddenstenen)
- De la Pierre de Crapaut, ou Garatroine
- Pseudodoxia Epidemica (over bijgeloof).
Publicaties over Boëtius
- Nieuw nederlandsch biografisch woordenboek, deel VI
- G. Dewalque, Biographie nationale de Belgique, deel IV
- F.M. Jaeger, Anselmus Boëtius de Boodt' , in: Historische Studien. Bijdragen tot de kennis van de geschiedenis der wetenschappen in Nederlanden (in 16th and 17th centuries), Groningen, 1919
- O. Delepierre, Biographie des hommes remarquables de la Flandre occidentale, deel 1 (Brugge 1843-1844)
- J.E. Heller, `Anselmus Boetius de Boodt als Wissenschafter und Naturphilosoph' , Archeion 15 (1933).
- `Testament olographe d`Anselmus Boetius de Boodt, conseiller-pensionnaire de Bruges, 1630' , Annales de la societe d`emulation de Bruges, 2e serie, deel 11 (1861)
- A.J.J. Van de Velde, `Rede af Boodt' , Koninklijke Vlamische Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schoone Kunsten van België. Klasse der Wetenschappen. Verslagen en Mededeelingen (Brussel, november 1932)
- J.E. Heller, an article on Boodt, Quellen und Studien zur Geschichte der Naturwissenschaften und der Medizin, deel 8 (1942).
- Richard S. Westfall, Department of History and Philosophy of Science
Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lees voor informatie over de familie van Anselmus de Boodt `De Confrerie van het Heilig Bloed`
Klik hier voor de informatie bij Theologen
Klik hier voor de informatie bij Schrijvers
Klik hier voor de albums van Anselmus de Boodt
Klik hier voor Mineraal boodtite vernoemd naar Anselmus Boetius de Boodt