Kerkwerve
Onderstaande foto is genomen van de Bootsweg, die in het gehucht Moriaanshoofd ligt, tussen Serooskerke (Schouwen) en Kerkwerve. De weg loopt van Moriaanshoofd naar de Flauwers-inlagen.
Voor de vogelaars onder ons zeer wel bekend als ongeveer de belangrijkste vogelverzamelplaats van West-Europa, de verscheidenheid aan soorten en zeldzamen is hier zeer groot.
Op het eind van de dijk op de foto ligt café-restaurant `de Herenkeet` met nog een klein bietenhaventje. Hier is het goed toeven als je dorst hebt.
Zo`n 500 m daar vandaan lag het zo vaak genoemde Rengerskerke, waar de Booten de Zeeuwse klei bewerkten. Daar stond ook de boerderij `d`Oute Poppe` waarin een familie Boot woonde.
Aansluitend aan dit gebied, maar dan richting Serooskerke (Schouwen), ligt een pas aangelegd `natuurgebied` onder de naam `Plan Tureluur`. Daarvoor hebben Booten van hun boerderij moeten vertrekken en is deze gesloopt. Het gebied is nu bijna klaar en de vogelaars lopen daar te watertanden.
© Foto: Herman Boot, 2003
Op de achtergrond de uitkijktoren bij de Bootsweg in het gebied plan Tureluur. Dit heeft de status Nationaal park gekregen en is beschermd gebied. Vele hectaren weiland zijn bewerkt tot ondiepe plassen waar duizenden water-, weide- en waadvogels overwinteren en fourageren. Buitendijks ligt de Oosterschelde. Dit maakt het tot een uniek gebied in West-Europa. Veel boeren Boot hadden hun landbouw- en weide-gronden in deze omgeving.
Op enkele honderden meters afstand lag het nu verdronken plaatsje Rengerskerke, omstreeks 1470 de woonplaats van de tot nu toe oudst bekende Zeeuwse Boot, luisterend naar de naam Jan. Rengerskerke had een belangrijke paardenmarkt.
© Foto: Lau Geerse, maart 2009
Bootsweg met uitkijkpost.
Het plan `Tureluur`.
© Foto`s: Herman Boot, maart 2009.
Klik hier voor sattelietfoto.
Vogeluitkijkpunt in nieuw natuurgebied15 oktober 2006 Het betreft een vogeluitkijkpunt naar het voorbeeld van de vroegere lichtbakens waarvan er vroeger veel langs de Oosterschelde hebben gestaan. |
Bron:
![]() |
![]() |