bel

bel

bel

Jan Johan Boot

 

J.J. Boot werkte bij de gemeente Meppel als gemeentelijk bouwmeester (gemeentearchitect?) en heeft in die hoedanigheid een aantal ontwerpen gemaakt die nog steeds te zien zijn. Het verzetsmonument op de Algemene Begraafplaats is er een van, maar ook de fontein met vijver in het Beatrixplantsoen.


 

J.J._Boot

Periode: 1932
Beschrijving: Lagere school aan de Nova Zemblastraat 2, toen bekend als School D - De Noorderschool - nabij de watertoren. Voor- en oostelijke zijkant van de school, ontworpen door de Dienst van Gemeentewerken (J.J. Boot.). De naast de school gelegen boerderij staat er niet meer.


J.J._Boot.02

Periode: 1950
Beschrijving: Het Prinses Beatrixplantsoen - ook wel `plantsoentje` genaamd - met in het midden het eigenlijke plantsoentje dat ontworpen werd door gemeentearchitect J.J. Boot van de gemeente Meppel.


 

J.J._Boot.03 

Periode: 1955
Beschrijving: Monument voor de gevallenen tussen 1940-1945 op de Algemene Begraafplaats aan de Zomerdijk, steeds het eindpunt van de jaarlijkse dodenherdenking op de 4e mei. De (onduidelijke) namen op de grafsteen voor het Monument werden in 1990 vervangen door koperen letters. Het monument werd ontworpen door gemeentearchitect J.J. Boot.


J.J._Boot.04

Op deze foto: Werkhorst 1 en 3. De linker woning is het woonhuis van J.J. Boot. De foto is onderdeel van het fotoarchief `Meppel in Beeld`. Hierin wordt Meppel huis voor huis en straat voor straat belicht. De bedoeling is om Meppel zoals dat er in 2003-2004 uitziet in kaart te brengen. De fotograaf Ebel Zandstra heeft van alle woningen die de plaats Meppel in 2003 bezat foto`s genomen die op internet te zien zullen zijn. In principe is van elk huis een foto gemaakt. Van dit criterium zal slechts worden afgeweken wanneer in een straat veel gelijksoortige woningen staan. Dan is een groep huizen of een flat in zijn geheel gefotografeerd.

Klik hier voor meer informatie over Jan Johan Boot.


Bronnen:

 • zwart-wit foto`s met beschrijvingen: website van de Stichting Oud Meppel: www.oudmeppel.nl 
 • kleurenfoto en informatie ontvangen van dr. T.J. (Thijs) Rinsema uit Meppel,
  auteur van het cultuur-historisch boek: `In en Buiten Beeld - Kunst in de openbare ruimte in Meppel`

Andere ontwerpen:

 • Gymnastieklokaal in Meppel, tegenwoordig Sportcentrum Johan Balk
 • Diaconessenhuis aan de Hoogeveenseweg in Meppel
 • Theekoepel in Meppel
 • Schaapskooi in Ruinen
 • Markthallen in 1953 met Ellert en Brammert voor de ingang.
  De Markthallen staan er nog steeds: het is de bedoeling om deze te slopen en er een winkelcentrum met appartementen te bouwen. Vanwege de recessie is één en ander vertraagd. 
 • Woning met werf met grote loodsen voor de scheepsbouw Wolter Huisman in Vollenhove

Afgebroken:

 • Gezondheidscentrum in Meppel
 • Openbare MAVO in Mepel met twee leeuwen ervoor, die J.J. Boot speciaal uit Italië liet komen (onbekend is waar de leeuwen zijn gebleven)

Bron: Rita Boot, Meppel

stuurlinks stuurrechts

.