bel

bel

bel

Ton Boot

De Amsterdammer Ton Boot was basketballer en één van de beste spelverdelers van zijn tijd.
Na zijn carrière als speler werd hij basketbaltrainer. Hij werd 14 keer kampioen met clubs als Den Bosch, Leiden, Den Helder, Oostende, Amsterdam en Groningen. Hij werd 7 keer uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Voor zijn prestaties en inbreng in de basketbalsport is hij in 2006 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.


De Stichting heeft de hand weten te leggen op onderstaande sticker, waarop een tekening van Ton Boot.

 

Ton_Boot

stuurlinks stuurrechts

 

.

Mark Boot

Mark_Boot

Mark Boot op zijn Zabel 600 (Pw50). Volgens zijn vader Eddie kon Mark eerder crossen dan fietsen. Hoewel nog klein van stuk en soms verbaasd over zijn eigen prestaties stijgt hij in zijn sport tot grote hoogte. 14 jaar en dan al Nederlands kampioen, ga zo door Mark. Veel Booten kijken uit naar je volgende prestaties.


Cross verleden

Zoals jullie zien op de foto is het crossen Mark met de paplepel ingegoten.

In april 1995 begon hij op 3 1/2 jarige leeftijd met een zabel 600 (kan ook een pw 50 geweest zijn). In het begin ging alles nog spelenderwijs en vond hij het helemaal te gek. Een paar jaar later ging hij over naar de 60 cc en begon ook met zijn eerste wedstrijden. Hij ging toen ook Zeeuws kampioenschap rijden en eindigde toch meestal bij de eerste 5. In 2000 ging hij zijn eerste wedstrijden bij de KNMV rijden. De eerste wedstrijd was in Alphen in Noord-Brabant. Hij won toen de eerste manche en was heel verbaasd want de KNMV was toch vele malen moeilijker dan het Zeeuws kampioenschap.

Mark_Boot.02


Persoonlijke gegevens
Naam: Mark Boot.
Geboortedatum: 4 oktober 1991.
Geboorteplaats: Zierikzee.
Woonplaats: Burgh-Haamstede.


Mark_Boot.03

Oorkonde Nederlands Jeugd Kampioenschap Motorcross


Mark_Boot.04


 

Mark_Boot.05


Mark_Boot.06

Bijna niet te geloven hoeveel prijzen Mark al gewonnen heeft. De bekers staan twee rijen dik over een lengte van meer dan 10 meter.
De werkplaats en showroom van de trotse pa Eddie, die zelf ook nog wel eens de gashendel uitprobeert.
Kijk ook eens op de website www.cpbmotoren.nl

Met dank aan Eddie en Mark Boot voor hun welwillende medewerking.


 Kwartierstaat van Mark Boot

Generatie 1 ( kwartierdrager )

1 Mark Boot, geboren op vrijdag 04-10-1991 in Zierikzee.
Nederlands Kampioen Motorcross 2006 85cc:
Behaalde resultaten bij de KNMV jeugd

  • 2000: Regio kampioen Zuid Nederland 65cc kleine wielen
  • 3e plaats Nederlands kampioenschap 65cc
  • 2002: Regio kampioen Zuid Nederland 65cc grote wielen
  • 2e plaats Nederlands kampioenschap 65cc grote wielen
  • 2004: Regio kampioen Zuid Nederland 85cc kleine wielen
  • 2e plaats Nederlands kampioenschap 85cc kleine wielen
  • 2006: Als een van de vijf Red Bull Rookie`s naar Spanje
  • Finland WK Junioren 85cc
  • Nederlands kampioen 85cc grote wielen
Generatie 2 ( ouders )

2 Clement Pieter (Eddy) Boot, geboren op maandag 06-11-1961 in Burgh. Beroep: motorhandelaar Harley Davidson, krantendistributeur. Hij trouwde, 19 jaar oud, op vrijdag 02-10-1981 in Haamstede. Het huwelijk werd aangegaan met:
3 Adriana Joppa (Anjo) Verloo, 18 jaar oud, geboren op vrijdag 06-09-1963 in Zierikzee. Anjo: dochter van Cornelis (Kees) Verloo en Adriana Janny Wandel.
Kinderen van Eddy en Anjo:

I. Vera, geboren op dinsdag 04-04-1989 in Zierikzee.
II. Mark (Zie 1)

Zie voor voorgaande generaties onder `Parentelen` het overzicht Zeeland: Jan Boot, geboren vóór 1470 in Rengerskerke, Schouwen.


Mark_Boot.11

 Foto: Marijke Folkertsma

Logo_PZC

 17-10-2006

Mark_Boot.12


Logo_PZC

28-01-2008

Mark_Boot.15

Foto: Willem Mieras

Mark Boot rijdt in Goes naar de tiende plaats in de finale van de SX2 Dutch Open International.

De crosser Mark Boot (16) uit Burgh-Haamstede kwalificeerde zich rechtstreeks als tiende voor de finale van het koningsnummer in Goes, de SX2 Dutch Open International.
Mark Boot werd ook tiende. Hij was uitermate tevreden over die prestatie. "Het is de eerste keer dat ik in de hoogste klasse meedoe. Een finaleplaats had ik niet verwacht. Als je dan ook nog eens tiende wordt, is dat alleen maar prachtig", vertelde de volledig leeggereden crosser na afloop.


Logo_PZC

26-02-2008

Mark_Boot.16 

 Mark_Boot_.16a

 


stuurlinks stuurrechts

.

Jan Leen Boot

Logo_PZC

17-12-2007

Jan_Leen_Boot

 


Logo_PZC 

11-06-2007

Jan_Leen_Boot.3


 Logo_PZC

 06-03-2007

De nieuwe passie van Jan-Leen Boot

door Bas Abresch

BURGH-HAAMSTEDE - Tot elf jaar geleden telde er maar één ding in zijn leven: voetbal. Een ernstige knieblessure en een cadeautje voor zijn pasgeboren dochtertje gaven echter een andere, totaal nieuwe wending aan het leven van Jan-Leen Boot. "Ik had nooit gedacht dat ik dit leuk zou vinden".

Jan_Leen_Boot.03

Jan-Leen Boot: "Na mijn actieve voetbalcarrière ben ik nog wel een paar jaar elftalleider geweest, maar ik vond het frustrerend om naar die jongens te moeten kijken en niet meer zelf mee te kunnen doen".
Foto: Marijke Folkertsma.

Vorig weekend stond daar ineens de naam Jan-Leen Boot tussen de uitslagen van menwedstrijden pony`s in Heinkenszand. Betrof het hier de oud-spits van Zierikzee of ging het om een naamgenoot? Navraag leerde dat het inderdaad de ex-voetballer betrof. Vanwaar die opmerkelijke wending?

"Elf jaar geleden ben ik gestopt met voetballen", legt de nu 44-jarige Boot uit.

"Ik had een totaal versleten knie. Ik ben toen nog wel een paar jaar elftalleider geweest, maar ik vond het frustrerend om naar die jongens te moeten kijken en niet meer zelf mee te kunnen doen. Als ik nog fit was geweest, had ik nu zeker in een lager elftal gespeeld. Toen mijn dochtertje zes jaar geleden werd geboren, gaf mijn zus een ponyveulentje als kraamcadeau. En toen ben ik besmet geraakt met het virus."

Het cadeau was aanvankelijk bedoeld als gezelschap voor de twee geitjes in de achtertuin. En als dochterlief wat ouder zou worden, zou zij misschien wat met de pony, een kruising tussen een Shetlander en een Welsh, kunnen gaan doen. Maar voordat het zo ver was, kreeg pa ineens bovengemiddelde interesse. "Als je zo`n beestje toch hebt staan, kun je er beter iets mee doen. Anders is het zielig. En van het één komt het ander. Dus ik heb een tweede pony gekocht, ben begonnen met een tweespan en heb me aangemeld bij fok- en menvereniging Schouwen-Duiveland. Daar heb ik ook mijn koetsiersbewijs gehaald. Een maand geleden heb ik mijn startkaart voor officiële wedstrijden aangevraagd. En vorig weekend heb ik mijn eerste wedstrijd gewonnen. Al mag dat geen naam hebben, omdat het in een lage categorie was en er slechts drie deelnemers waren."

Zo heeft Boot ineens een nieuwe, onverwacht passie gekregen. "Vroeger telde maar één ding voor me en dat was voetbal. Tijdens mijn actieve voetbalperiode heb ik ook nooit gedacht dat ik dit leuk zou vinden. Ik had helemaal niks met paarden. Maar nu ik door mijn knie geen actieve sporten meer kan doen, vind ik dit de ideale hobby. Ik haal heel veel voldoening uit het mennen. Het is pure ontspanning om op zondagochtend de domeinen bij Westenschouwen in te trekken met de kar of om op een zomeravond over het strand te rijden. Dat noem ik echt de ultieme ontspanning."

Inmiddels staat Boots hele leven in het teken van de pony`s. Op zaterdagochtend gaat hij eerst met zijn dochter naar de manege om haar te laten pony rijden en `s middags gaat hij zelf om les te nemen met de kar.

De vrouw van de voormalige goalgetter rijdt paard, dus zelfs vakanties worden speciaal ingericht voor de nieuwe hobby. Binnenkort trekt de familie Boot weer een weekje met de trailer naar de Veluwe. In de achtertuin van het huis in Burgh-Haamstede staan sinds een aantal jaren een bak en een schuur.

"Ja, wat ik al zei: van het één komt het ander. Ik heb ook nog les. Vooral in de dressuur moet ik nog veel leren. Dat kost tijd, maar ik doe er mijn best voor. Dat is toch mijn instelling als sportman: het zo goed mogelijk proberen te doen. Als je het vergelijkt met voetbal is het mennen ook een teamsport. En ik ben absoluut een teamsporter. De andere overeenkomst is de zogenaamde derde helft. Net als bij de voetbal kunnen ze dat in de menwereld prima. Ik voel me helemaal thuis in dit wereldje."


Logo_PZC

06-03-2007

Gescheurde kruisband verkortte carrière Boot

door Bas Abresch

BURGH-HAAMSTEDE - Een centrumspits die het moest hebben van zijn fysieke kracht en het harde werken, met een neusje voor de goal. Zo omschrijft Jan-Leen Boot de voetballer Jan-Leen Boot. Vanaf zijn vijftiende speelde hij bij Zierikzee. "Ik speelde eerst bij Mevo, maar ik wilde niet al op mijn vijftiende in het eerste spelen.

Achteraf heeft hij daar geen spijt van. Op zijn zeventiende brak hij door in het eerste en werd hij één van de meest scorende spitsen van de afgelopen veertig jaar. "Begin jaren tachtig hadden we een goed team, waarmee we de top van de tweede klasse haalden op basis van goed voetbal. We stonden bekend als een technisch team en met mijn fysieke kracht zorgde ik voor het evenwicht. Dat was een mooie tijd."

Dat veranderde toen Boot in 1986 op zijn 23e zijn kruisband afscheurde. Dat kwam nooit meer goed. Zes jaar lang sukkelde hij met de blessure. In 1993 keerde hij toch terug, scoorde 21 goals in twee seizoenen, maar op zijn 33e moest hij noodgedwongen definitief stoppen.

"Dat was een bittere teleurstelling. Het is heel frustrerend dat ik niet meer actief kan sporten. In de loop der jaren kwam ik steeds minder op de voetbal, dus heb ik minder binding gekregen. Ik volg de uitslagen nog wel altijd." 


stuurlinks stuurrechts

.

Klaas Boot

De Stichting kreeg dit plaatje toegestuurd. Het behoort in het sportboek `40 Sporten en Spelen in woord en beeld` wat het botermerk Blue Band uitgaf in de tijd van: plaatjes bij de boter. Jaren stond Klaas Boot aan de top in de Nederlandse turnwereld. Miraculeuze toeren haalde hij uit in de gymzalen.

Klaas_Boot.01


Klaas Boot (Oudkarspel, 18 juli 1897 - Bergen (Noord-Holland), 13 mei 1969) was een Nederlands turner.

Hij nam namens zijn land deel aan de Olympische Zomerspelen 1928 in Amsterdam. In de individuele meerkamp eindigde hij op een gedeelde 71e plaats. Hij maakte ook deel uit van de Nederlandse ploeg, die als 8e eindigde, al telde de score van Boot niet mee in de definitieve uitslag. De andere leden van de ploeg waren Pieter Johan van Dam, Mozes Jacobs, Hugo Georg Licher, Elias Hijman Melkman, Willibrordus Bernardus Pouw, Jacobus Ferdinand van der Vinden en Israel Wijnschenk.

De drie zoons van Boot waren allen goede gymnasten. De bekendste was Klaas junior. Sinds diens successen wordt Boot meestal Klaas Boot Senior genoemd.

Hij was aangesloten bij Hercules.

Bron: Wikipedia, vrije encylopedie


Het Klaas Bootpad in Alkmaar is vernoemd naar Klaas Boot (1897 - 1969), turner en verspringer.  

 

stuurlinks stuurrechts

.