bel

bel

bel

Henri Frédéric Boot

 

Henri Frédéric Boot is geboren op donderdag 08-02-1877 in Maastricht, zoon van Cornelis Hendrik Boudewijn Boot en Anna Francina Marguérite Saint Ange Chasselat. Henri Frederik is overleden op zondag 03-03-1963 in Haarlem, 86 jaar oud. Beroep: kunstschilder.

Henri Frederic Boot.08 2

Zelfportret Henri Frédéric Boot

Privé-bezit Herman Boot

Klik hier voor meer informatie over de afstamming van Henri Frédéric Boot.

Boot was leerling van Weingartner te Breda, van de Rotterdamse Academie en later van J.H. Weitkamp. Hij schilderde figuren (vrouwennaakt), stillevens, portretten en landschappen. In zijn kleuren streefde hij naar matiging. Zijn werk kenmerkt zich door de rust van de compositie.

Henri_Frederic_Boot.04

Het pand Klein Heiligland 43 in Haarlem (witte huis midden) waar de exentrieke Boot vanaf augustus 1914 tot aan zijn dood woonde en zijn atelier had.


Een_stilleven_met_tulpen_in_een_emmer

Een stilleven met tulpen in een emmer – olie op canvas -  68 x 59 cm.

Bron: http://www.personenencyclopedie.info


 Henri_Frederic_Boot

 Privé-bezit Herman Boot.

18-01-2008
Van een vriend van de Stichting Verenigde Booten kregen we een geschenk. Dit niet gesigneerde, maar aan Henri Frédéric Boot toegeschreven schilderijtje, kregen wij van Laurens Geerse. Hij was ooit antiquair in Middelburg. We zijn erg blij met dit fraaie, op een eikenhouten paneeltje uitgevoerde huiselijk tafereeltje. De Stichting bedankt Laurens bijzonder.  


Boek_over_H.F._Boot

 

Titel: H.F. Boot, legendarisch leermeester van Kees Verwey
Auteur: Michael Huig; red.: Mabel Hoogendonk ... et al.
Impressum Bussum: Thoth, cop. 1998
Collatie 127 p.
Annotatie: Uitg. ter gelegenheid van de tentoonstelling H.F. Boot, legendarisch leermeester van Kees Verwey, 5 juni - 13 september 1998, Frans Halsmuseum, Haarlem. - Met lit. opg., reg
ISBN 9068681966
Samenvatting: Leven en werk van de Haarlemse kunstschilder (1877-1963).
Trefwoord: Boot, Henri Frédéric
Korte bespreking:
Henri Frédéric Boot (1877-1963) was in Haarlem inderdaad legendarisch. Hij had een bizarre persoonlijkheid en had heel tegenstrijdige eigenschappen: hij leefde in uiterste vervuiling, was een begaafd en erudiet spreker, was pro-Duits (hij werd gezuiverd en vergeven), had vele leerlingen, en was de zeer bewonderde leermeester van Kees Verwey (1900- 1995). Lodewijk van Deyssel, Mari Andriessen, Bomans e.a. waren vrienden die hun bewondering niet onder stoelen of banken staken. Verwey betoont zich in woord en werk zeer schatplichtig aan Boot. In hun beider werk, vooral in de atelierstillevens, wordt de vergankelijkheid, de tijd zelf, zichtbaar. In dit boek wordt de relatie tussen beide kunstenaars en hun werk uitvoerig besproken; thema`s in het werk van de beroemde leerling worden daardoor veel duidelijker. Er is ook veel aandacht voor de pro-Duitse periode en de gevolgen daarvan. Met afbeeldingen in zwart-wit en kleur. - Jan Rijsterborgh. 


  Henri_Frederic_Boot.03

Bron: NRC van 28-01-1977  


Henri_Frederic_Boot.02a 

Bron: VPRO-gids 27 van 07 tot 13-07-2007


Boek_2_ovoer_H.F._Boot Titel: Hier ligt Boot
Auteur: Louis Ferron
Impressum Haarlem: Becht, cop. 1998
Collatie 115 p.
Annotatie: Op rug: Gottmer. - Met lit. opg
ISBN 9025730868
Korte bespreking:
In zijn jonge jaren had Louis Ferron (1942) schildersaspiraties. Hij verkeerde toen in de kring van de Haarlemse schilder H.F. Boot, de leermeester van o.a. Kees Verwey en Anton Heyboer. Dit boekje is een monoloog van Ferron bij het graf van Boot. Achteraf beziet Ferron Boot als een schertsfiguur en een ijdeltuit, iemand die fout was in de oorlog en die zich omringde met talentlozen om zo zelf te kunnen schitteren. Niettemin volgde Ferron tijdelijk deze `dwaalster`. De afrekening met Boot wordt daarmee tevens een afrekening met zijn eigen jeugd. Ferron doet dat op de van hem bekende wijze, in gedreven en barok proza. Dit boekje in de `Muggenreeks` (met ervaringen van schrijvers met Haarlem) is een mooie en belangwekkende aanvulling op Ferrons autobiografische romans. Normale druk. - Nop Maas.

Titel: Ontmoetingen en gesprekken met H.F. Boot, 1947-1963
Auteur: Barend Rijdes, Lenie Peetoom, H. F. Boot
Impressum Haarlem: Peetoom, 1986
Collatie 63 p. ill.
ISBN 9094006669
Samenvatting: Verslag van een aantal ontmoetingen tussen de Haarlemse schilder Henri Frédéric Boot (1877-1963) en de auteur.
Trefwoord: Boot, Henri Frédéric
Korte bespreking:
Keuze uit de verslagen die de schrijver B.R. bijhield van zijn ontmoetingen met de Haarlemse kunstenaar Henri Frédéric Boot (1877-1963), een traditioneel schilder (van stillevens en portretten) met een onconventionele levenswijze. De uitgeefster Lenie Peetoom schreef een korte inleiding met gegevens over beide gesprekspartners. Helaas licht zij haar selectiecriteria niet toe. R. en B. bespraken uiteenlopende onderwerpen, van de klassieke oudheid, literatuur, schilderkunst en `mens en maatschappij` tot het oorlogsverleden van B. dat niet duidelijk wordt verklaard. Voor geïnteresseerden in de Haarlemse (kunst)geschiedenis is het een aardig boekje waarin o.a. ook Kees Verwey optreedt; voor anderen maken inhoud en niveau van de gesprekken het niet tot een `must`. De uitgave ziet er wel héél eenvoudig uit: de reproductie van de vijf foto`s gaat door de grove rasters het peil van krantefoto`s niet teboven en de tekst is ongelijkmatig gedrukt. - P. Knolle.  


In de boekenkast hebben we een aantal boeken over Henri Frédéric Boot.  

Klik hier voor `H.F. Boot 85 jaar`.  

Klik hier voor `Henri Frédéric Boot schilder`.  

Klik hier voor `Hier ligt Boot`.   


stuurlinks stuurrechts

.