bel

bel

bel

Houthandel Boot & Pont

 

 Houthandel_Boot_en_Pont

De oude houtloods

Historie

De basis voor het huidige PontMeyer werd gelegd in 1844, toen ondernemer William Pont `Houthandel William Pont` oprichtte. In de negentiende eeuw ontwikkelde het bedrijf zich al snel tot de grootste houthandel van het land, met zelfs een eigen rederij!

William Pont

William Pont werd geboren op 26 september 1806. Hij was afkomstig uit een echte regentenfamilie. De geschiedenis van PontMeyer begint in 1828 met hout. William Pont investeert dan samen met zijn oom Jacob Boot in een houthandel in Edam. De firma Boot & Pont is een feit. Vanaf 1844 (na het overlijden van Jacob Boot) verandert de naam van het bedrijf in Houthandel William Pont. Het bedrijf was toen al een begrip in de nationale houthandel. 

Verhuizing naar Zaandam

In 1876 werd het Noordzeekanaal geopend en dat leidde tot de verhuizing naar Zaandam. Het bedrijf was eerst gevestigd op het William Pont Eiland in de Zaan en is later verplaatst naar Terminal Zuiderhout (in de volksmond De Balkenhaven). In 1986 vond er een fusie plaats met Meyer International waarna het bedrijf verder ging onder de naam PontMeyer. Sinds 2000 is het bedrijf weer in Nederlandse handen (HAL Investments).

Tot op de dag van vandaag is het hoofdkantoor van PontMeyer strategisch gevestigd in de Zaanstreek.

Bron: http://www.pontmeyer.nl/pageid/historie


Klik hier voor meer informatie over Jacob Justusz Boot.

In het boek `Het Westeinde van Edam` van schrijfster C. Boschma-Aarnoudse wordt beschreven hoe het geslacht Boot zich in Edam ontwikkelde van walvisvaart op Groenland tot hout- en metaalhandel.

 

stuurlinks stuurrechts

 

 

 

 

.