bel

bel

bel

Swanson, James. L

`Mensenjacht:

De klopjacht op Lincolns killer`

15 oktober 2012

De Stichting Verenigde Booten heeft het boek over de klopjacht op Lincolns killer aangeschaft. De moord op Abraham Lincoln was het begin van de grootste mensenjacht in de geschiedenis van Amerika. De achtervolging en gevangenneming van de moordenaar, John Wilkes Booth, befaamd acteur, adonis en schurk, ontaardde in een wilde, twaalf dagen durende klopjacht door de straten van Washington en in de moerassen van Maryland en de bossen van Virginia.

James L. Swanson, advocaat en Lincoln-specialist, heeft verscheidene regeringsfuncties bekleed en voor denktanks in Washington gewerkt. Hij schrijft o.a. voor The Wall Street Journal en Los Angeles Times.

Mensenjacht is volledig gedocumenteerd en gebaseerd op zeldzaam archiefmateriaal.

Swanson James L

 


 08-11-2015

De Stamboom Booth

De familie van John Wilkes Booth is teruggevonden in Clerkenwell, Londen, Engeland. Overgrootvader Booth en overgrootmoeder trouwden op 15 februari 1747 in de Sint George`s Chapel, Hyde Park Corner, Londen. Zes van hun kinderen werden gedoopt in de Sint John the Baptist Church in Clerkenwell. Waaronder Booth`s grootvader, Richard Booth, die werd gedoopt in 1759. Richard Booth getrouwd met een mejuffrouw Game en vader van drie kinderen: twee zonen, Algernon Sydney en Junius Brutus, en een dochter Jane.

Junius Brutus Booth is geboren in 1796 en trouwde Adelaide Delannoy in mei 1815. Hun zoon, Richard Booth, werd geboren in Londen op 21 juni 1819. Junius ging er in 1821 met een vrouw, Mary Ann Holmes, vandoor naar Amerika. Zij vestigden zich buiten Baltimore, Maryland, in een gehucht bekend als Bel Air en stichtten een grote familie: Junius Brutus jr geboren in 1821; Rosalie geboren in 1823; Henry, Mary Ann, Frederick en Elizabeth die tijdens hun jeugd stierven; Edwin geboren in 1833; Asia geboren in 1835; John Wilkes geboren in 1838 en Joseph Adrian geboren in 1840. Junius slaagde er in om zijn eerste vrouw en zoon 25 jaar geheim te houden voor zijn familie in Maryland totdat zijn zoon Richard uit zijn eerste huwelijk, in de late jaren 1830 naar Amerika kwam en de waarheid ontdekte. Een akelige scheiding volgde, waarna Junius in 1851 met Mary Ann kon trouwen. Een jaar later stierf Junius.

Junius wettige zoon, Richard, woonde in Baltimore en was een taaldocent. Op 31 december 1849 trouwde hij met de in Engeland geboren Sarah P. Ware. Opmerkelijk is dat zij tijdens de volkstelling in 1850 genoemd worden met vier jonge kinderen, drie geboren vóór dit huwelijk. Een hardnekkige familie mythe is dat Richard tijdens de Burgeroorlog naar het Zuiden ging en alle sporen van hem verloren zijn gegegaan. Dit is niet juist. In het archief in Baltimore is terug te vinden dat hij zijn eigendom daar in 1860 heeft verkocht. Blijkbaar vertrok hij kort daarna naar Engeland en nam zijn intrek in het oude Booth familielandgoed, 10 St. John`s Square, Clerkenwell, Londen. Richard`s vrouw, Sarah, overleed op dat adres op 14 november 1868, tijdens een uitbraak van tyfus. Richard kocht een stuk grond op Highgate Cemetery, Londen, en begroef haar daar op de 16e. Richard stierf aan tyfus op 16 december 1868 en werd op de 18de naast zijn vrouw begraven. Hoewel er veel sierlijke grafstenen staan in Highgate Cemetery zijn geen stenen die het graf Booth markeren. 

Junius Brutus Booth jr. werd een succesvolle theatermanager, had meerdere vrouwen, verwekte kinderen en overleed in 1883.

Rosalie Booth trouwde nooit.

Edwin Booth werd een van de grootste toneelspelers uit de geschiedenis, trouwde twee maal en verwekte een dochter, Edwina, die met een Grossman trouwde. Edwin overleed in 1893.

Asia Booth trouwde met acteur John Sleeper Clarke, had meerdere kinderen, verhuisde naar Engeland na de moord op Lincoln en stierf in 1888.

John Wilkes Booth trouwde nooit, maar gezien zijn reputatie kan hij enkele kinderen hebben verwekt.

Joseph Booth werd een arts en overleed in 1902 en liet geen kinderen na (een zoon, Edwin, stierf in de kinderschoenen).

De hier verstrekte informatie is bijgedragen door de heer James O. Hall.
Meer informatie over de familie Booth is ook te lezen in:

  • Stanley Kimmel, The Mad Booths van Maryland (New York: Bobbs-Merrill, 1940).
  • Gene Smith, American Gothic: Het verhaal van Amerika`s Legendary Theatrical Family - Junius, Edwin en John Wilkes Booth (New York: Simon & Schuster, 1992).

 

stuurlinks stuurrechts