bel

bel

bel

Boothia Schiereiland en de Golf van Boothia

 

Boothia schiereiland Canada


Op onze zoektocht naar Boot-gerelateerde informatie vonden we het Boothia schiereiland en de Golf van Boothia in Canada. Deze liggen in het Nunavut territorium, het jongste en grootste van de Canadese territoria: het gebied beslaat bijna één vijfde van Canada.
Op 1 april 1999 werd het officieel afgesplitst van de Canadese Northwest Territories, nadat de grenzen reeds in 1993 waren bepaald in de Nunavut Act en de Nunavut Land Claims Agreement Act. Het gebied, dat ruim twee miljoen km2 groot is, loopt van Saskatchewan en Manitoba tot Ellesmere en Baffineiland.
Nunavut is het woongebied van de grootste groep Canadese eskimo`s (Inuit). In hun taal (het Inuktitut) betekent Nunavut: `Ons land`. De hoofdstad is Iqaluit, voorheen Frobisher Bay, op Baffineiland in het oosten.


Boothia schiereiland Canada.2


 

De Golf van Boothia, op 70°40`N, 91°0`W, ligt tussen Boothia schiereiland en Baffineiland. Het schiereiland is ontdekt en onderzocht in 1829-1833 door de Schotse ontdekkingsreiziger John Ross (1777-1856) en genoemd naar Felix Booth, de Engelse financier van zijn tweede expeditie op zoek naar de noordelijke doorvaart naar de Stille Zuidzee.
Met zijn schip `Victory` overwinterde hij in 1829–1830 en 1830–1831 in Felix Harbour op het zuidoosten van het Boothia schiereiland.


Boothia schiereiland Canada.3


Het Boothia schiereiland (vroeger Boothia Felix) is een 32.331 km2 groot schiereiland in het Canadese Noordpoolgebied. Het is het meest noordelijk gelegen punt van het vasteland van Canada, en dus ook van Noord Amerika.
Kapitein John Ross ontmoette daar een grote Inuit (Eskimo) gemeenschap, die hij beschreef als wonende in `sneeuwhutten` (igloos) en vereeuwigd werd op het schilderij North Hendon.


Boothia schiereiland Canada.4


Hoewel hij die gewenste doorvaart niet ontdekte, was zijn ontdekkingsreis wel van wetenschappelijk belang, omdat zijn neef (de latere Sir) James Ross, die op deze expeditie mee was, voor het eerst hier de plaats van de magnetische noordpool kon bepalen op de coordinaten 70°5`N, 96°47`W.

Felix Booth, (geboren in 1775 in Roydon, Essex, overleden op 24-01-1850 in Brighton, Sussex), was een rijke Engelse gin distillateur. Zijn familie had Booth`s Gin opgericht in London in 1740, wat nog steeds wordt gemaakt.
Hij bekostigde met 17.000 pond in 1829 de tweede expeditie van kapitein John Ross naar het Canadese poolgebied. Uit dankbaarheid noemde Ross een schiereiland naar hem: Boothia Felix, thans schiereiland Boothia.
Na terugkomst van de expeditie in Groot-Brittannië ontvingen zowel John Ross als Felix Booth de titel Sir, de een voor zijn ontdekking, de ander om zijn vrijgevigheid.


Boothia schiereiland Canada.5


GIN AND NO TONIC

Felix Booth lanceerde zijn gin in 1790 en het originele recept voor zijn Booth’s Gin (eigenlijk ‘Booths’ Finest London Dry Gin om precies te zijn; droog, niet zoet) wordt nog steeds gebruikt.
Om de echtheid van Booth’s te garanderen draagt elke fles de Rode Leeuw en de Booth’s distillateurs handtekening.
Booth’s is het favoriete pimpeltje van de Queen en elke fles draagt het hofleverancier merkteken.

Bronnen: wikipedia, http://www.oxforddiecast.co.uk/collections/all-brands/products/chevrolet-booths-dr003, e.a.


Boothia schiereiland Canada.6


Boothia schiereiland Canada.7


Nederlandse_Vlag We konden geen verwanten vinden van Felix Booth en ook geen link naar de door ons onderzochte Booten, hoewel er wel Nederlandse Booten naar Groot-Brittannië en Ierland zijn getrokken. Als u ons verder kunt helpen met informatie over Felix Boot dan vernemen we dat graag.
Britse_vlag We could not find any relatives of Felix Booth nor any link to Booten researched by us, although some Dutch Booten went to Great-Britain and Ireland. If you are able to help us with any information regarding Felix Boot it would be kindly appreciated.

 

stuurlinks stuurrechts

 

.