Sanders-Vet, Lida
oktober 2014
Vanuit een soepele pols schildert Lida met verve werkelijkheid en fantasie met woorden aan elkaar in haar familieroman. Op zoek naar haar familieverleden en opgewekt door familie-aandenken komt zij op het pad van de Verenigde Booten. Daar vindt zij wat ze wil weten over haar voorouders. Met verbazing ziet zij een oproep op deze website over een schilderij van Monet waarop Willem Boot staat afgebeeld. Dit prikkelt Lida haar fantasie en haar speurtocht is begonnen. Het schilderij is één van de rode draden in deze familieroman. Het boek is gepresenteerd in verfmolen `De Kat` op de Zaanse Schans.
Quote uit correspondentie met Lida: "De molenaar is een bevlogen spreker, hij gaat ons iets vertellen over de verf die gebruikt is voor de restauratie van het Blauwe Huis, waar Monet een schilderij van maakte. Heel veel succes met de Verenigde Booten! Ik heb zoveel te danken aan jullie site: drie geweldige jaren van research en schrijven en nu een prachtig boek!
Groeten van Lida"
Zie voor verdere informatie over deze familie parenteel Jan Boot - Oostzaandam.
Presentatie Zaanse familieroman in verfmolen De Kat op Zaanse Schans
Op zondag 30 november om 16.30u wordt de nieuwe Zaanse roman ‘Niet het snijden doet zo’n pijn’ aan de Stichting Monet in Zaandam overhandigd. Een op waarheid gebaseerde familieroman van Lida Sanders die zich afspeelt in Zaandam en Boston - van 1871 tot 2013 - en waarin het werk van Claude Monet een rol speelt. Jacob Reitsma zal de activiteiten van de Stichting Monet in Zaandam toelichten. Molenaar en pigment-specialist Piet Kempenaar zal uitleg geven over de verf van Monet en de hemelsblauwe kleur op het Zaandamse Blauwe Huis.
Geïnteresseerden zijn welkom in de oude verfmolen aan de Kalverringdijk. Toegang is gratis.
Schilderij Monet spoorloos verdwenen
‘Het historische verhaal begint in 1871, met de aankomst van Monet in Zaandam. Het jonge meisje Geertje Boot ziet de schilder aan het werk. Volgens familieoverlevering portretteerde de Franse impressionist haar geliefde vader. Maar het schilderij is spoorloos verdwenen. Alleen zij – en later ook de lezer – weten wat er met dat schilderij gebeurd is’, aldus de Assendelftse schrijfster Lida Sanders. Het is de ontroerende geschiedenis van een Zaanse familie en een speurtocht naar de feiten. Een verhaal met Zaanse en Amerikaanse accenten.
Versleten bijbel begin van zoektocht
Lida Sanders werkte drie jaar aan het boek. Haar ontdekkingsreis begon met de vondst van een versleten bijbeltje op de boekenplank van haar net overleden moeder. Bijna was het oude boek in de vuilniszak verdwenen. Tot de derde bladzijde openviel. Met de hand geschreven: Gedenktijden – Simon, Willem, Anna, Jelle in augustus 1907 naar Amerika gegaan.
Het boek is te koop in alle vestigingen van Boekhandel Stumpel in Noord-Holland. Direct bestellen is mogelijk via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Of via de Facebook community pagina van lida.sanders.vet
Prijs 19,95 euro. Paperback, 320 pag.
ISBN 978-90-9028703-4
08-10-2015 Inmiddels is dit boek ook in het Engels uitgegeven.