bel

bel

bel

Fort San Juan de Ulúa

Adriaan Boot komen we ook tegen als ingenieur bij de bouw van Fort San Juan de Ulúa, Veracruz, Mexico.

Fort_San_Juan_de_Ula

Fort San Juan de Ulúa, Veracruz, Mexico


Adriaan Boot was een Hollands ingenieur die in 1615 naar Nieuw Spanje (Mexico) kwam om deel te nemen aan de droogmakerijen in de Vallei van Mexico, een positie die hij verliet vanwege technische meningsverschillen. Daarna bracht hij van 1615 tot 1617 zijn tijd door in Acapulco waar hij het Fort San Diego versterkte en van 1621 tot 1623 in Veracruz waar hij werkte aan het Fort San Juan de Ulúa. Hij tekende panoramische overzichten van beide havens, die van Acapulco is heel bekend omdat het door François Valentyn was gegraveerd, en anderen. Ongeveer in dezelfde tijd schilderde Trasmonte een schets en overzicht van Mexico City, de laatste werd gereproduceerd door John Ogilvy en Montanus in `America" (1670), ook in "Histoire General des Voyages` en veel andere werken.

Er is een uitgebreide beschrijving van de vier schilderijen en hun makers in: Wieder, Dr. Frederik C. Monumenta Cartographica, reproducties van unieke en zeldzame kaarten, schetsen en overzichten in het hetzelfde formaat als de originelen; vergezeld van kartografische verhandelingen. Den Haag: Martinus Nijhoff, 1925-1933. Dit werk vermeldt dat de vier schilderijen in het Stedelijk Museum van Oudheden te Middelburg waren dat met alle inhoud verbrandde in 1940, en dat laat in de 17e eeuw Vingboons inkt en waterverf schilderijen maakte die in atlassen in Wenen, Florence en het Vaticaan staan.

Vermoedelijk verkreeg Adriaan Boot de twee schilderijen van Trasmonte en nam ze, samen met zijn eigen, mee naar Holland tussen 1617 en 1632 omdat ze in 1632 verschijnen in de inventaris van het paleis van de Stadhouder van Middelburg.

Onze vragen:
- Wanneer en waar is Adriaan Boot geboren?
- Wanneer kwam Adriaan Boot terug van Mexico naar Holland?
- Woonde hij in Middelburg?
- Waar en in welk jaar overleed hij?

Alle informatie over Adriaan Boot is welkom.


Fort_San_Juan_de_Ula.02


Fort San Juan de Ula 


 Fort_San_Diego.07

 Fort_San_Diego.08

 

stuurlinks stuurrechts

 

.