bel

bel

bel

Dingeman Jan Boot

`Dagboek van De Ramp`

14-04-2009

De Stichting heeft een bijzondere aanwinst te melden.
We zijn in het bezit gekomen van het `Dagboek van De Ramp' , opgetekend door Dingeman Boot tijdens de stormrampdagen van begin februari 1953. Een indrukwekkend verslag van wat er zich tijdens het voltrekken van deze ramp in zijn omgeving plaatsvond. Temeer omdat in deze streek eerder Boot-families de strijd tegen het water verloren en het leven lieten. Maar hoe sommigen ook vochten tegen het natuurgeweld, hun lijfspreuk was `Luctor et Emergo`: ik worstel en kom boven.

De gebeurtenissen in dit dagboek spelen zich af op enkele honderden meters van het eerder verdronken Rengerskerke, de bakermat van de Zeeuwse Boot-families. Mogelijk bewerkte Jan Boot hier omstreeks 1500 al de Zeeuwse klei, zijn zweetdroppels werden gevangen in de vruchtbare vette kleivoren. 500 Jaar later is zijn nageslacht hier nog met hetzelfde en andere dingen bezig.
Nu is Moriaanshoofd met daarbij de Bootsweg opgenomen in het plan Tureluur en heeft het de status van `Nationaal Monument`. Zover het oog reikt zijn enorme waterpartijen aangelegd ten behoeve van de natuur en de geweldige vogelrijkdom. Sommige families Boot gaven vrijwillig hun land terug aan het water of zeiden `Luctor et Ementor`: ik worstel en kom om. Water: voor Zeeuwen nu vriend en dan weer vijand.

Dingeman_Jan_Boot

stuurlinks stuurrechts
.