bel

bel

bel

Uitgeverij Boot

Uitgeverij Boot te Voorburg

29-06-2008

Tussen alle schrijvers met de naam Boot of variaties daarop zal een boek van een uitgever Boot niet misstaan. Een speciale plaats moet dit eigenlijk hebben. Onverwacht werd ons duidelijk wie uitgever Boot te Voorburg was. Helaas was, want deze uitgever Pieter Jacob Adrianus Boot sneuvelde na een moedige strijd tegen een geweldige overmacht in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog op het vliegveld Ockenburg bij Den Haag. Hij was als reservekapitein bevelhebber van de 22e Depotcompagnie bewakingstroepen der Infanterie.

Nadat hij op een handelspost in Calcutta India voor de `Nederlandse Handels Maatschappij` werkzaam was geweest, is hij begonnen met uitgeverij `Boot N.V.` in 1936 te Voorburg. Daarvoor had hij bij andere uitgevers gewerkt en ook vertaalwerk gedaan. Omdat het crisistijd was schuwde hij geen andere nering. Zijn zoon Albrecht weet zich te herinneren, dat er af en toe kaas uit eigen verpakking op tafel kwam.
Van oorsprong is dit een Zeeuwse familie Boot, met in de vorige eeuw gronden in eigendom aan de Meeldijk bij Burgh-Haamstede. Deze werden beheerd door W.G. Boot, waarschijnlijk Willem Gerardus Boot (1881-1968) van boerderij `Mono Cotyl` ook aan de Meeldijk.

Uitgeverij_Boot


Uitgeverij_Boot.02

stuurlinks stuurrechts
.