bel

bel

bel

Adriaan Boot

Verslag van Adriaan Boot over de rampnacht van 1 februari 1953.

 

Adriaan_Boot


Adriaan_Boot.02


 Adriaan_Boot.03


 Adriaan_Boot.04


 Adriaan_Boot.05


Adriaan_Boot.06


 Adriaan_Boot.07


Adriaan_Boot.08


Adriaan_Boot.09

Foto boven: Adriaan Boot Pz. gezeten op de reling van de gaanderij van molen `De Korenbloem` waar hij molenaarsknecht was ten tijde van de ramp. Later was hij technisch-hoofdambtenaar en afdelingshoofd bij de Provinciale Waterstaat Zeeland. Zover het oog reikt staat alles onder zout water. Achter hem het toenmalig sportveld met doel, en aan de Prinsendijk de boerderij van Leen van Oeveren.


Foto onder: links Adriaan Boot, Rienus? Vogelaar en Leen van der Maas (neef, zoon van Adriana Boot). Op weg naar boerderijen om landbouw gereedschap te bergen.

Adriaan_Boot.10

Foto boven: de Molenweg, later Hoofdstraat tegenover het Gemeentehuis (nu vestiging Makelaardij Boot) wat de dag voor de ramp door de Commissaris der Koningin werd geopend.


Foto onder: de chaos aan de Torendijk waar ongeveer 35 mensen verdronken. Veel huizen zijn compleet weggevaagd. Het water stroomde over deze dijk de Stadspolder in, waar het merendeel van de huizen stond.

Adriaan_Boot.11

Foto links boven: de Voorstraat later Hoofdstraat met Gemeentehuistorentje (nu vestiging Makelaardij Boot), rechts op dezelfde foto, uiterst rechts kapper Scherp, met luiken `Het Zaaltje` en verderop het huis van Adriaan Boot, Voorstraat 132, Kortgene.

Foto links midden: genomen vanaf H.C.R. de Stadswijnkelder. Op de toren hangt nog de in flarden gewaaide vlag i.v.m. de opening van het gemeentehuis. Rechts met dakkapel de woning van I. Boot, schildersbedrijf. Hier zaten 13 mensen en de hond Robbie gevlucht op de zolder. Een buurvrouw was al binnen geweest maar ging nog even terug om papieren of geld te halen. Zij verdronk aan de achterkant van het huis. Herman Boot, 10 jaar, vluchtte met zijn zusje, 7 jaar, om 4 uur `s nachts naar dit huis.

Foto rechts midden: de enorme chaos aan de Torendijk, gezien vanaf de Spuidijk. Hier zijn zeker 20 huizen totaal weggevaagd. Sommige mensen konden zich redden op wrakhout. Velen verdronken op het moment dat het huis instortte en het dak op hen viel.

Foto links onder: de Kaaistraat, altijd zo netjes met winkels en schone stoepjes. Bij bakker van den Berge zit men nog op de zolder.

Foto rechts onder: de nieuwe huizen aan de Westdijk, de donkere kleur op de gevel geeft aan hoe hoog het water gestaan heeft.


Na een leven zoekend naar oprechtheid, geliefd en gewaardeerd door velen, is Adriaan Boot na een kort ziekbed op 23 juli 2009 overleden.

Klik hier voor de 50-jarige herdenking in Kortgene:
Adriaan Boot in gesprek met Prins Willem-Alexander in 2003.

stuurlinks stuurrechts

.