bel

bel

bel

Gerrit Boot

`Eeuwig is niet altijd levenslang`

auteur: Jan Lafeber

Hoe de inbreker Gerrit Boot in 1807 in Gouda werd bestraft.

Gerrit Boot werd op 23 december 1807 (oud ca 40 jr. gehuwd met Anna Visser) veroordeeld om op het schavot strengelijk te worden gegeseld en vervolgens tot 6 jaar tuchthuisstraf en daarna eeuwige verbanning uit het departement Maasland.

Hij was in de nacht van 11 op 12 november 1807 in het werkhuis van de heer Hermanus van Boven (gelegen aan de markt en aan de achterzijde uitkomende op de Zeugstraat) binnengedrongen door een venster open te maken en was op heterdaad betrapt en opgesloten in de Tiendewegspoort. Het bleek dat hij al meerdere malen (zeker tien keer) op hetzelfde adres had ingebroken. Hij voer met een gestolen schuit van de Turfmarkt naar de Zeugstraat en drong daar via het eerder genoemde raam naar binnen.
Hij wist er goed de weg omdat hij eerder voor Van Boven had gewerkt. Alles bij elkaar was de buit verschillende planken, olie, vernis en krijtwit. Wat hij zelf niet kon gebruiken had hij verkocht in het wekelijkse erfhuis, waarbij zijn zwager Hage Visser het geld voor hem incasseerde.

De eis van de officier was nog zwaarder, namelijk geseling, brandmerking, 12 jaar tuchthuisstraf en eeuwige verbanning. Eeuwig betekende in dit geval zeker niet levenslang, want 14 jaar later - in 1821 - was Gerrit Boot in Gouda, waar hij als getuige optrad bij de huwelijken van zijn neefje Isaack van Leeuwen met Maria Leijster en van zijn neefje Hage Visser met Petronella Marcus.

Gerrit Boot, gedoopt 26 november 1766 te Gouda, als zoon van Ary Boot en Maria de Lange, trouwde op 22 januari 1797 (gerecht) te Gouda met Anna Visser, gedoopt 5 maart 1777 als dochter van Hage Visser en Jacoba van der Noot. In de periode 1797 tot 1807 zijn er van dit echtpaar vijf kinderen geboren in Gouda, t.w. Ary (1797), Age (1798), Arie (1799), Aagje (1804) en Maria (1807).

Gerrit_Boot

Schavot aan de achterzijde van het stadhuis van Gouda
aquarel van Dirk Johannes van Vreumingen (1818-1897)
bron: Gouda, tekeningen en prenten door dr. Jan Schouten
© Uitg. Repro-Holland - Alphen aan den Rijn 1978

Tekst geplaatst met toestemming van Jan Lafeber,
afbeelding geplaatst met toestemming van Uitg. Repro-Holland,
waarvoor onze hartelijke dank.


Klik hier voor de plaats in het overzicht.

stuurlinks stuurrechts