bel

bel

bel

Beroepsgroepen

Instituut Boot

 

Instituut Boot, een instituut voor steno en typen. Opgericht in 1938 door Jaap Boot, in het huis van zijn ouders, Wilgenkade 35 in Wormerveer. Het instituut startte met negen cursisten, het jaar daarop waren het er al veertig.

Eerste foto met het Instituut Boot logo, Wilgenkade 35 in Wormerveer

In 1940 werd uitgebreid met lessen in boekhouden en correspondentie. Een van de best lopende cursussen was Engelse conversatie. In september 1940 werd gestart met tweehonderd cursisten. Jaap had inmiddels contact met een verzetsgroep in Amsterdam, ook kwam hij in contact met Vrij Nederland. In de oorlog was Instituut Boot een ideale dekmantel voor het verzet, door de vele mensen die in en uit liepen, viel dat niet op. Vrij Nederland werd er gedrukt en Jaap was medeoprichter van Trouw. Eind 1945 verhuisde Instituut Boot naar een groter pand, Wandelweg 40 in Wormerveer.


Instituut Boot, Wandelweg 40 in Wormerveer

De grote doorbraak kwam in 1948 toen Jaap Boot twee Volkswagen busjes kocht, rijdende typescholen. Twee of drie docenten gingen met honderd typemachines naar scholen in Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht.

Jaap Boot schreef zelf boeken over machineschrijven, stenografie en middenstandsopleiding. Het pand ernaast aan de Wandelweg werd aangekocht, waarin de drukkerij werd ondergebracht. De drukkerij werd in 1970 overgenomen door uitgeverij Wolters Noordhoff.

Midden in de jaren 70 nam Bernard Boot het bedrijf van zijn vader over. Hij ging verder met uitsluitend lesgeven in stenografie en machineschrijven. Hoeveel mensen Instituut Boot ‘blind’ heeft leren typen weten Bernard en Joke Boot niet precies, zijzelf al meer dan 20.000. In de zomer van 2020 stoppen Bernard en Joke en wordt Instituut Boot geschiedenis.

Met dank aan Bernard Boot

 

 

stuurlinks stuurrechts